۱۴۰۰/۱/۲۸

کارآفرینی سازمانی چیست؛ راهنمای جامع و کامل

دیجیتال‌سازی صنعت، مشاغل مختلف، از هر شکل و اندازه‌ای، را وادار کرده است که سریع‌تر عمل کنند، هوشمندتر کار کنند و از تغییرات استقبال کنند. در عصری که کارآفرینان را می‌توان در هر گوشه و کناری پیدا کرد، اهمیت کارآفرینان سازمانی در چیست و چرا کارآفرینی سازمانی در دنیای پسا کرونا از اهمیتی مضاعف برخوردار است؟

کارآفرینی سازمانی چگونه تعریف می‌شود؟

وقتی افراد را قادر می‌سازید تا در شغل یا سازمان خود به‌صورت کارآفرینانه فکر و عمل کنند، این کار "کارآفرینی سازمانی" یا "کارآفرینی درون‌سازمانی" نامیده می‌شود. کارآفرینی سازمانی در کل به معنای تشویق کارمندان به فکر کردن، رویاپردازی، عمل کردن و خلق کردن است، گویی که هر یک از کارمندان یک کارآفرین هستند. در پروسه کارآفرینی سازمانی ممکن است با کارمندی مواجه شوید که ایده بسیار خوبی در ذهن دارد، یا کارمندی را کشف کنید که راهی جدید و قدرتمند برای پیشبرد اهداف شرکت پیشنهاد می‌کند. در هر صورت، کارآفرینی سازمانی، به معنای سرمایه‌گذاری داخلی روی پتانسیل‌های داخلی شرکت است.

کارآفرینی سازمانی چگونه تعریف می‌شود؟  

چگونه می‌توانید این کار را انجام دهید؟ چگونه می‌توان افراد را وادار کرد که کارآفرینانه فکر و عمل کنند؟ کارآفرینی سازمانی مستلزم انجام کارهای زیادی است، از جمله:

  • ایجاد مشوق
  • ایجاد فرهنگ کارآفرینی
  • پاداش دادن، مجازات نکردن و خطرپذیری

"کارآفرین داخلی به کارمندی گفته می‌شود که برای ایجاد محصولات، خدمات و سیستم‌های جدید از آزادی و پشتیبانی مالی برخوردار می‌شود و نیازی به رعایت روال معمول یا پروتکل‌های شرکت ندارد." سر ریچارد برانسون

آخرین نکته از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر از کارمندان خود انتظار نوآوری نداشته باشید، آنان نیز انگیزه‌ای برای نوآوری نخواهند داشت و متعاقب آن، پاداشی نیز برای نوآوری‌های خود دریافت نمی‌کنند؛ در چنین وضعیتی نخواهید توانست فرهنگ کارآفرینی سازمانی را در شرکت خود ایجاد کنید. برای داشتن فرهنگ کارآفرینی، کسب و کار شما نه تنها باید از نوآوری استقبال کند، بلکه باید به خطر‌پذیری‌های موفق پاداش بدهد.

آیا کارآفرینی سازمانی فقط در سازمان‌های بزرگ تعریف می‌شود؟

کارآفرینی سازمانی برای کسب و کارهای کوچک نیز اهمیت بسیاری داشته و تنها در سازمان‌های بزرگ تعریف نمی‌شود. در اینجا به 5 دلیل اشاره می‌کنیم که نشان می‌دهند چرا کارآفرینی سازمانی برای هر شرکتی، فارغ از اندازه آن، از اهمیت بالایی برخوردار است.

آیا کارآفرینی سازمانی فقط در سازمان‌های بزرگ تعریف می‌شود؟
  • رشد

هدف کارآفرینی سازمانی ایجاد ذهنیت و زیرساخت‌های کارآفرینانه مورد نیاز برای حمایت از رشد پایدار سازمان است. کارآفرینی سازمانی نگاهی سیستمی به رشد دارد و در واقع، چارچوبی برای مدیریت تحول محسوب می‌شود.

  • کارآفرینی سازمانی به شرکت‌های مختلف، فارغ از اندازه آن‌ها، کمک می‌کند تا مشاغل جدیدی را در راستای رشد کلی شرکت ایجاد کنند.
  • نوآوری

نوآوری اصلی‌ترین عنصر در ایجاد یک روند رشد تصاعدی است. اما انجام یک یا دو طرح ابتکاری در سال، نوآوری را پایدار نکرده و از آن پشتیبانی نمی‌کند. سازمان‌ها باید همیشه نوآوری داشته باشند. نرخ شکست نوآوری‌های درون سازمانی به‌طور کلی چیزی بین 50 تا 90 درصد است که نرخ بالایی محسوب می‌شود.

نوآوری به تنهایی کافی نیست. سازمان‌ها باید زمینه مناسب را نیز برای نوآوری فراهم کنند. افراد مناسب، فرآیندهای درست و محیط مناسب سه ضلع مثلث نوآوری موفق را تشکیل می‌دهند. نوآوری با سرمایه‌گذاری داخلی نیز پیوند خورده است و برای موفقیت به هر دوی آن‌ها نیاز خواهید داشت.

  • کارآفرینی سازمانی محیطی مناسب برای پایداری نوآوری و پشتیبانی از آن در طول زمان فراهم می‌کند.
  • رهبری

 براساس تحقیقات صورت‌گرفته، رهبری تعیین‌کننده‌ترین عامل در موفقیت نوآوری‌های درون‌سازمانی است. با این حال، اکثر مدیر عامل‌ها احساس می‌کنند سازمان‌ آن‌ها توانایی‌های موردنیاز برای دستیابی به رشد مطلوب را ندارد. مهارت‌ها و توانایی‌هایی که در گذشته بیشتر مدیران را به سمت موفقیت سوق می‌دادند، مهارت‌هایی نبودند که منجر به ایجاد روندهای رشد جدید شوند. تنها 4 درصد از رهبران دارای توانایی کارآفرینی سازمانی هستند.

  • کارآفرینی سازمانی یکی از بهترین روش‌ها برای جذب و حفظ رهبران کارآفرین است.
  • تغییر

 تغییر، یکی از شاخه‌های توسعه نیافته مدیریت است که به‌طور وسیعی نادیده گرفته می‌شود. بیشتر مطالعات نشان می‌دهند که نرخ شکست در کنترل ابتکارهای جدید، چیزی بین 60 تا 70 درصد است. فرهنگ‌های گریزان از ریسک و مقاوم در برابر تغییر، توانایی رشد سازمان‌ها را به‌طور چشمگیری کاهش می‌دهند.

رهبران کارآفرین، به عنوان نیروی تغییردهنده عمل می‌کنند. آنان مسیرهای جدید را مشخص می‌کنند و تبدیل به همان تغییری می‌شوند که آرزوی دیدنش را دارند. علاوه بر تغییر شیوه حرکت، مدل‌سازی کلی نیز تغییر می‌کند تا دیگران نیز تغییر کنند.

  • کارآفرینی سازمانی شرکت‌ها را قادر می‌سازد تا تغییرات را سرعت بخشیده و مدیریت کنند.
  • مشارکت

کارآفرینی سازمانی بستری مناسب برای کارمندان فراهم می‌کند تا در کارهای چالش برانگیز و معنادار مشارکت کنند. کارآفرینان سازمانی عمیقا درگیر کار خود هستند و همین اشتیاق و عزم و اراده آنان باعث می‌شود تا کارمندان دیگر نیز درگیر شده و چیزهای جدید را امتحان کنند. به موازات رشد کارمندان، سازمان نیز رشد می‌کند.

  • کارآفرینی سازمانی ضمن حفظ مشارکت کارمندان، به رشد حرفه‌ای آن‌ها نیز کمک می‌کند.

مقاله مرتبط: «چگونه کارآفرین شویم؟ گام به گام کارآفرینی»

ملزومات کارآفرینی درون‌سازمانی چیست؟

هنگامی که شرکت‌ها از ایجاد محیطی مبتنی بر کارآفرینی درون‌سازمانی حمایت می‌کنند، و محیطی را ایجاد می‌کنند که ریسک‌پذیری و نوآوری را تشویق می‌کند، از راه‌های بسیار ملموسی از این نوآوری‌ها سود می‌برند. در ابتدا، آن‌ها شاهد افزایش ثبات، خوشحالی، تلاش و بهره‌وری در کارمندان خود خواهند بود. در صورتی که کارمندان بتوانند روی پروژه‌هایی کار کنند که ویژگی‌های زیر را داشته باشند، اشتیاق بیشتری برای کار پیدا خواهند کرد:

ملزومات کارآفرینی درون‌سازمانی چیست؟  
  • باعث ایجاد خشنودی فردی شود
  • پاداش مالی داشته باشد
  • توانایی ایجاد تغییر داشته باشد

این اشتیاق به‌طور کلی به کیفیت نهایی کار نیز تسری می‌دهد. شرکت‌ها همچنین دریافته‌اند که حمایت از کارآفرینی درون‌سازمانی، یک تاکتیک موفق و موثر برای جذب و حفظ بهترین استعدادها است. وقتی کارمندان بتوانند با خلاقیت عمل کنند، ایده‌های خود را مطرح کنند و فرصتی برای موفقیت و پیشرفت داشته باشند، سطح بالاتری از رضایت شغلی را تجربه می‌کنند.

در نهایت، کارآفرینی درون‌سازمانی میزان ماندگاری کارمندان موفق را افزایش می‌دهد، نرخ بهره‌وری را بالا می‌برد و فرهنگی استثنایی در محیط کار ایجاد می‌کند. در اینجا به 8 روش دیگر برای ایجاد کارآفرینی درون‌سازمانی و حمایت از آن اشاره می‌کنیم.

  • به دنبال آن بگردید

ایجاد فرهنگ کارآفرینی سازمانی به معنای "ایجاد" افراد کارآفرین نیست. بدون شک آن‌ها از قبل در سازمان شما حضور دارند و تنها باید کشف شده، پرورش یافته و حمایت شوند.

  • فراگیر عمل کنید

فرهنگ کارآفرینی سازمانی در بین نیروی کار ارزش ایجاد می‌کند و به کارمندان اجازه می‌دهد تا خود را در فعالیت‌های شرکت دخیل کنند.

  • به افراد مالکیت بدهید

برای ایجاد فرهنگ کارآفرینی سازمانی، کارمندان باید بتوانند تصمیم بگیرند و دارای قدرت مالکیت باشند. از این نظر، کارمندان باید تشویق شوند تا راه‌حل‌هایی مستقل از زنجیره فرماندهی ایجاد کنند.

  • از خطرپذیری استقبال کنید

کارآفرینان سازمانی باید در هنگام تصمیم‌گیری، آماده پذیرش ریسک‌های هوشمندانه باشند و در عین تعهد کامل به پاسخگویی در قبال تصمیمات خویش، از عدم موفقیت و آزار و تمسخر دیگران نهراسند.

  • کلیه کارمندان را در بر بگیرید

کمپانی دریم ورکس، یک تجارت کاملا فراگیر و بین‌المللی است که خلاقیت را در بین تمام سطوح کارمندان خود تشویق می‌کند، حتی کارمندانی همچون حسابداران و وکلا. آنان فعالانه از کارمندان خود ایده می‌گیرند و به‌طور منظم صدها طرح تجاری از کارمندان خود در سراسر دنیا دریافت می‌کنند. این الگو می‌تواند برای سازمان شما نیز نتایج بسیار خوبی داشته باشد.

  • به خلاقیت زمان بدهید

یکی از روش‌های ارتقای کارآفرینی سازمانی این است که، برای تشویق فرآیندهای خلاقانه، قسمتی از ساعات کاری روزانه به کار کردن کارمندان روی پروژه‌های شخصی اختصاص پیدا کند.

  • رفتارهای مبتنی بر کارآفرینی سازمانی را تشویق کنید

موفقیت‌های ناشی از کارآفرینی سازمانی را جشن گرفته و افراد دخیل در آن را تشویق کنید. به‌رسمیت شناختن توانایی افراد و اعطای پاداش می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی روی افزایش فرهنگ کارآفرینی سازمانی داشته باشد.

  • همکاری را تشویق کنید

یک تصور غلط از کارآفرینی سازمانی این است که آن را به عنوان نوعی ورزش فردی ببینیم. برای موفقیت در هر نوعی از کارآفرینی سازمانی، همکاری لازم است.


مقاله مرتبط: «کارآفرینی چیست و به چه کسی کارآفرین می‌گویند؟»

نتیجه‌گیری

نتیجه‌گیری  

کارآفرینی سازمانی یکی از ارزشمندترین اجزای داخلی سازمان‌ها، فارغ از اندازه آن‌ها، محسوب می‌شود. صرف وجود کارآفرینی سازمانی باعث بهتر و کارآمدتر شدن یک تجارت می‌شود. بنابراین، هیچ دلیلی وجود ندارد که شما نیز یک کارآفرین سازمانی نباشید. تمام مهارت‌های مرتبط با کارآفرینی سازمانی قابل یادگیری و اندازه‌گیری هستند. دشوارترین بخش کارآفرینی سازمانی این است که تصمیم بگیرید که از شغل فعلی خود چه می‌خواهید. اگر پاسخ با وضعیت فعلی شما تفاوت دارد، تبدیل شدن به یک کارآفرین سازمانی می‌تواند همان چیزی باشید که به دنبال آن هستید.

داغ‌ترین‌ها

گلرنگ در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی خود با همکاری موسسه طلوع بی‌نشان‌ها، ۱۰ هزار کوله‌پشتی حاوی لوازم‌التحریر در مناطق صفر مرزی اهدا کرد. این خبر در بیش از 20 رسانه از جمله خبرگزاری‌های ایرنا، مهر، تجارت نیوز، برنا، ایلنا، آنا و ... منعکس شد. متن این خبر به شرح ذیل است: به گزارش روابط...

پاکشو 7 هزار میلیارد ریال سود و به ازای هر سهم 350 تومان بین سهامداران تقسیم کرد. مجمع عمومی عادی سالانه شرکت گروه صنعتی پاکشو روز دوشنبه 31 شهریور ماه با حضور سهامداران در سالن اجتماعات گروه صنعتی گلرنگ و همچنین مطابق پروتکل‌های ستاد ملی کرونا به صورت آنلاین برگزار شد. در این مجمع...

مهندس عالمی روز چهارشنبه ۱۱تیرماه ۹۹ در اولین بازدید دوره‌ای خود با همکاران واحد منابع انسانی دیدار کرد و با آنها به گفت‌وگوی صمیمانه نشست. مدیرعامل گروه صنعتی پاکشو این دیدار را با یاد استاد حاج محمد کریم فضلی و مرور ویژگی‌های اخلاقی ایشان آغاز کرد و در ادامه ضمن تقدیر از همکاران...

مراسم تجلیل از صادرکنندگان نمونه با حضور معاون وزیر و سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران، از 17 واحد تولیدی و صنعتی مستقر در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان قزوین در بهمن ماه برگزار شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، در این مراسم از صادر کننندگان نمونه ملی صنعت تولیدکننده گرانول و پلاستیک،...